Geschiedenis van de barbier

Naar een authentieke barbier en herenkapper gaan is een unieke ervaring. De oude traditionele kapperszaak is een plek met een gastvrije vriendelijke sfeer en toegewijde professionals, die helemaal verliefd zijn op hun vak en die het haar van mannen echt begrijpen.

De old-school barbershops zijn nu weer een trend, en deze traditionele kunstvorm is niet veel veranderd door de jaren heen.

Aan het einde van de 19e eeuw en tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren barbiers en herenkappers populair. Ze dienden als een ‘hang-out’ plek voor mannen, die niet alleen kwamen voor een scheerbeurt of knipbeurt, maar ook om bij te praten over het laatste nieuws en een praatje met vrienden te maken. Veel bezoekers kwamen wekelijks of zelfs dagelijks. Dit was een gouden tijd van de herenkappers.

Stijlvol elegant meubilair, slanke notenhouten kappersstoelen, luxe stoffering, artistieke fresco’s, sierlijke spiegels, zelfs kristallen kroonluchters – dit zijn typische interieurkenmerken van een kapperszaak uit die gouden tijd. Ondanks de luxe omgeving, werden barbiers en herenkappers ontworpen als huiselijke plekken waar mannen binnen konden komen, zich konden ontspannen en hun gedachten konden laten gaan over het zware werk.

Gillette

De kapperszaken floreerden tot de consumentenproductengigant Gillette zijn veiligheidsscheermes introduceerde en een enorme marketingcampagne startte om het als een veiliger en goedkoper alternatief voor een kapperszaak te positioneren. De Grote Depressie en de twee wereldoorlogen maakten het nog erger – de mensen waren terughoudend om geld uit te geven aan de barbier en herenkapper. Later bracht de hippiecultuur lange haarstijlen met zich mee en een reis naar een kapper werd volledig overbodig.

Opkomst unisex salon

De opkomst van de unisex salon in de jaren 80 was het einde van een tijdperk van de klassieke barbier en herenkapper. Ze waren nog maar op één hand te tellen. Toch is er de afgelopen jaren een enorme toename geweest in traditionele barbershops over de hele wereld, omdat veel mannen weer op zoek zijn naar een meer op maat gemaakte beleving voor mannen.

De barbier en herenkapper van tegenwoordig bieden een sociale uitlaatklep net als honderd jaar geleden. Klanten gaan weg en hebben geweldige verhalen, grappen en gesprekken over actuele zaken gehoord. Net zoals vroeger, kunt u achteroverleunen in een traditionele kappersstoel en genieten van een klassieke natte scheerervaring of een knipbeurt.

De barbier en herenkapper is een traditie die al generaties lang heel weinig is veranderd. Wanneer je een barbier en herenkapper bezoekt, weet je dat je weggaat met een goed kapsel en geniet van goed gezelschap tijdens je bezoek.

Geplaatst in Geschiedenis.